Akdeniz Foklarının Kuzey Kıbrıs’da Gizli Üreme Mağaraları Keşfedildi

0

Dünyanın en nadide fokları, Kuzey Kıbrıs’taki gizli üreme mağaralarında kameraya yakalandı. Yeni üreme alanları, mücadele eden türler için umut veriyor, ancak mağaraların artık korunmaya ihtiyacı var.

Akdeniz Keşiş Fokları ( Monachus monachus ) diğer tüm yüzgeç ayaklılar gibi tehlike altında olan türlerdir. Bu fokların büyük bir kısmı Kıbrıs ve çevresinde yaşıyor. Yan avlanma ve turizm gibi insan baskısı nedeniyle, foklar, yavrularını adadaki normal açık plajları yerine mağara sistemlerinde büyütmek zorunda kaldılar. İngiltere’deki Exeter Üniversitesi ve Kıbrıs’taki Kaplumbağaları Koruma Derneği’nden (SPOT- Society for the Protection of Turtles) araştırmacılar tarafından kamera tuzakları kullanılarak yürütülen yeni bir çalışma, kuzey Kıbrıs’ta önceden bilinmeyen birkaç üreme mağarasını ortaya çıkardı.

SPOT’da bir deniz biyoloğu olan Damla Beton, “Çalışmalar sırasında düzenli üreme alanları bulundu, önemli alanlar belirlendi ve bazı fokların bölgeyi yıllarca kullandığı tespit edildi. Bu üreme alanlarının korunduğundan emin olmak çok önemli.” dedi.

Tarihler boyunca, keşiş fokları, diğer tüm fok türleri gibi dinlenmek ve yavrularını büyütmek için kumsalları kullanırlardı. Bununla birlikte, avcılık ve kumsalların plajlara dönmesi nedeniyle, alternatif yerleri kullanmaya başlamak zorunda kaldılar. Beton, “Doğurmak ve yavrularını insanların gözünden uzak tutmak için mağaralara ihtiyaçları var” dedi.

Araştırmacılara göre, 2007 yılında Kıbrıs’ın güney kıyısında 39 üreme mağarası bulundu (ancak o zamandan beri birkaç mağara yok olmuştu). Bununla birlikte, adanın kuzeyinde sıkça görülmesine rağmen, fokların orada ürediğine dair hiçbir kanıt yoktu.

“Kuzey Kıbrıs kıyılarını kullandıkları uzun zamandır biliniyordu, ancak 2013’te Alagadi’de [kuzey Kıbrıs’ta] bir yavru gözlemledik, bu onların üremesini doğruladı.” “2016 yılında, mağaralara yerleştirilen kamera tuzaklarını kullanarak ilk üreme araştırmalarına başladık.” Araştırmalar 2019 yılına kadar devam etti ve izlenen sekiz mağaradan fokların üreme için üçünü kullandığını ortaya çıkardı. Mağaralardan birinde, tek bir Akdeniz foku yavrularını arka arkaya üç yıl başarılı bir şekilde büyütmeyi başardı ve bu mağaraların yüksek kaliteli üreme alanları olduğunu ve nüfus sayılarını yüksek tutmada önemli bir rol oynayabileceğini düşündürdü.

Kalan Akdeniz Keşiş Foklarını Korumak

Yeni keşiş foku yetiştirme alanlarının keşfi, korumacılar için hoş bir haber, ancak şimdi bu siteleri gelecekte korumanın önemli olduğunu söylüyorlar.

Exeter Üniversitesi’nden çevre biyoloğu Robin Snape yaptığı açıklamada, “Bu kıyı şeridi bölgesi, özellikle otel inşaatı için hızla gelişiyor.” , “Bu çalışmada belirlediğimiz ana üreme alanı şu anda korumalı bir statüye sahip değil ve bunu değiştirmek için yerel yetkililerle birlikte çalışıyoruz.” dedi.

Bununla birlikte, üreme alanlarını kaybetmek, keşiş foklarının karşılaştığı tek sorun değil. Beton, yaptığı açıklamada, “Bu bölgedeki foklara yönelik bir diğer büyük tehdit de yakalamadır. Bu, kazara bir balıkçı ağına yakalandıkları anlamına gelir, bu da genellikle kurtarılamadan boğulmalarına neden olur.” , “Fok balıkları için besin kaynaklarını güvenceye almak ve özellikle bu mağaraların çevresinde, avlanmayı önlemek için balıkçılar ile çalışmamız gerekiyor.” dedi.

Çalışma 2 Mart’ta Oryx – the International Journal of Conservation’da çevrimiçi olarak yayınlandı .

Orijinal olarak Live Science’ta yayınlandı.

Yazar Hakkında

LuckyPet info

Lucky Pet Veteriner Polikliniği Enformasyon Bölümü

Henüz Yorum Yok

İlginizi Çekebilir

Atmacalar: Hız ve Gücün Sembolü

Atmacalar, avcı kuşlar (raptor) ailesinin bir üyesi olan ve dünyanın birçok yerinde yaygın olarak bulunan etkileyici yırtıcı kuşlardır. Bu kuşlar, hızları, keskin görüşleri ve güçlü ...