Bukalemunlar, Iguana alt sırasının bir parçası olan sürüngenlerdir. Bu renkli kertenkeleler, deri rengini değiştirebilen birkaç hayvandan biri olarak biliniyor. Bununla birlikte, bukalemunların çevrelerine uyacak şekilde renk değiştirdiği bir yanılgıdır. Deri renginin değiştirilmesi bukalemunlar arasındaki iletişimin önemli bir parçasıdır. Bir bukalemun derisinin rengini, korku ve öfke gibi duygusal durumlara tepki olarak veya ışık, ısı ve nem gibi dış ortam şartlarına göre değiştirebilmektedir. Renk ne kadar parlaksa, erkek o kadar baskındır ve dişiler için o kadar çekici olur. İtaatkar bir erkek genellikle kahverengi veya gridir. Dişiler bir talibi kabul etmek veya reddetmek için renklerini kullanırlar ve renkleri hamile olduğunu da gösterebilir.
Bukalemunlar yalnızdır. Aslında dişiler çoğu zaman erkeklerin yanlarına bile yaklaşmasını istemezler. Dişinin dokunulmaya istekli olduğu ender anlarda, erkek çiftleşme için yaklaşacaktır. Daha parlak renkli bir erkek bukalemunun, daha soluk renkli bir erkeğe göre dişiyi çiftleşmeye ikna etme olasılığı daha yüksektir.
Nasıl Renk Değiştirebiliyorlar ?
Yeni bir çalışma, bukalemunların her katmanda iridofor hücreleri adı verilen özel hücreleri ayarlayarak hızla renk değiştirebildiğini buldu . Araştırmacılar, bukalemunların cildi gevşeterek veya heyecanlandırarak üst hücre tabakasının yapısal düzenlemesini değiştirebildiğini ve bunun da renk değişikliğine yol açtığını keşfettiler.
Bukalemunlar, deri rengini değiştirmenin yanı sıra, başka hiçbir hayvanın sahip olmadığı başka bir özelliğe sahiptir. Gözleri birbirinden bağımsız hareket edebilir ve aynı anda iki farklı yöne bakmalarını sağlar. Bukalemunlar 360 derecelik tam bir görüşe sahiptir ve gözlerini hızlı bir şekilde odaklayabilir ve bir kamera lensi gibi baktıklarını büyütebilirler.
Yaşadıkları Bölgeler
Bukalemunlar Madagaskar, Afrika, İspanya, Portekiz ve Asya’da yağmur ormanlarında, savanlarda, yarı çöllerde ve bozkırlarda yaşıyor. Bazı türler yerde yaşasa da, genellikle ağaçlarda veya çalılıklarda kalırlar. Örneğin, Ulusal Yaban Hayatı Federasyonu’na göre, boynuzlu yaprak bukalemunu orman zeminlerinde ölü yapraklarda yaşar.
Çoğu bukalemun, ağaç dallarını sarmak için kullandıkları kavrayıcı bir kuyruğa sahiptir. Elleri ve ayakları, dallara tutunmalarına yardımcı olan büyük ayak parmaklarına sahiptir.
Beslenme
Bukalemunlar böcekleri ve kuşları yer. Avlarını yakalamak için çok yavaş sürünürler. Av ulaştığında, vantuz dili dışarı fırlar ve böceğe yapışır. Encyclopedia Britannica’ya göre dilleri, avlanmak için uzatıldığında vücutlarının iki katı kadar uzun olabilir.
Üreme ve Çoğalma
Bukalemunlar birçok sürüngenden farklıdır çünkü Jackson’ın bukalemunu gibi bazı türlerin canlı doğumları vardır. Bu türler, dört ila altı aylık bir gebelikten sonra bir seferde sekiz ila 30 genç doğurabilir. Bu anneler yumurtaları bir yuvaya koymak yerine vücudunun içinde kuluçkaya yatırırlar. Doğum sırasında yumurtalar anne karnında açılır ve canlı doğum gerçekleşir. Bu türün devamlılığı için çok önemlidir.
Diğer bukalemun türleri, türlere bağlı olarak dört ila 24 aylık bir kuluçka süresine sahip yumurtalar bırakıyor. Bukalemunlar türlerinin büyüklüklerine göre farklı sayıda yumurta bırakırlar. Küçük bukalemun türleri iki ila dört yumurta bırakırken, daha büyük bukalemunlar bir seferde 80 ila 100 yumurta bırakabilmektedir.
Hangi tür olursa olsun, bukalemunlar 1 ila 2 yaşlarında olgunlaşır. Bunun istisnası Madagaskar bukalemunudur. Encyclopedia Britannica’ya göre, dünyanın en kısa yaşam süresine sahip omurgalı olarak etiketlendi. Yumurtaları Kasım’da çatlar, gençler Ocak’ta yetişkin olurlar, Şubat’ta yumurtlarlar ve sadece üç aylık bir yaşamın ardından tüm yetişkin nüfus yok olur.
Koruma Durumu
Uluslararası Doğa Koruma Birliği Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi’ne göre, birçok bukalemun türü tehlike altındadır. Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu düşünülen bazı türler Kaplan Bukalemunu, Elandsberg Cüce Bukalemunu, Namoroka Yaprak Bukalemunu ve Decary’nin Yaprak Bukalemunu sayılabilir.
Henüz Yorum Yok