Hamsterlar

0

İlk hamster 1930 yılında Syra yakınlarında 12 yavrusuyla beraber Hebrew Üniversitesi Zooloji Anabilim dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Jerusalem tarafından bulunmuştur. İnsan eli altından üretilen ilk hamsterlar bu yavrulardan elde edilmiştir. Daha sonra çeşitli renk ve tüy varyeteleri üretilmiştir. En yaygın olanları Golden hamsterlardır.

Orijinal hamster kısa yumuşak tüylü ,sarımsı kahverengi, sırtı ve yanakları siyah lekeli ,karın bölgesi gri-beyaz renkteydi. Günümüzdekilerin ise  çoğunlukla sırtı  kırmızı-kahverengi, karın ve ayakları beyazdır. Bunun dışında tamamen beyaz, siyah-beyaz, alaca, krem .. vb. renklerde olabilirler.

Ortalama ömürleri yaklaşık 3 yıldır. Çok meraklı, oyun oynamayı, saklanmayı seven, temiz bir hayvandır. Görme duyuları fazla gelişmemiştir ve renk körüdürler. Ancak buna karşılık duyma ve koku alma duyuları çok gelişmiştir. Yanak-omuz arası hizasında keseleri vardır. Yiyeceklerini bu keselerde biriktirerek yuvalarında depolarlar. Bazen koruma amacıyla yavrularını bile bu keselerde taşıyabilirler. Sindirim sistemleri, besin maddelerinden, ilk geçişte tam olarak ayrıştırıp yararlanamadığı için, kendi dışkılarını yeme gibi ilginç bir özelliğe de sahiptirler. Derileri vücutlarına bol gelen bir elbise gibidir. Gözleri parlak ve tam yuvarlaktır. Yavrularda kulaklar ipek kadar yumuşak tüylerle kaplıyken, yaşlılarda çıplak ve parlak görünümdedir. Önde 4, arkada 5 parmakları vardır. Ayakları tutma ve kavramaya uygun olduğu için iyi birer tırmanıcıdırlar. Kuyruk 1 cm den kısadır. Boyları 10-15 cm, ağırlıkları 150 gr. civarındadır.

Hastalıklara karşı dayanıklı, bakım ve beslemesi kolay, maliyeti düşük, özel bir bakıma ihtiyaç duymayan, özellikle küçük çocuklar için uygun bir pettir.

Yavru Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamster alırken 4.-5. haftasına gelmiş olan ve anne altından alınan yavruları seçmek her zaman avantaj sağlar. Ortalama ağırlığı 55-60 gr. civarında olmalıdır. Tüyleri yumuşak ve parlak, gözleri canlı ve tam yuvarlak olmalıdır. Göz çevresinde kızarıklık, şişlik, çapak, akıntı, burnunda akıntı olmamalı; anüs ve kuyruk bölgesi ıslak olmamalıdır. Sakin mizaçlı yavruları seçmek her zaman daha avantajlıdır. Yavru seçerken dişi veya erkek tercih edilebilir. Ancak dişiler kızgınlık dönemlerinde daha agresif olurlar ki bu da sık tekrarlanan bir periyoddur. Dişi ve erkek aynı kafeste bulundurulmamalıdır çünkü aralarında ölümcül kavgalar olabilir. Aslında ferdiyetçi özellikte olduklarından onlar için en iyisi bireysel yaşam alanlarıdır. Uygun şartlarda beslenen hamsterlar genelde uysal olurlar.

Davranış Özellikleri

Yeni alınan bir yavruyu ele almadan önce ona biraz zaman vermeli ve sahibine alışması beklenmelidir. Gündüzleri uyuyup geceleri aktif hale geçerler. Uyurken aniden ele alınmamalı, derisinden tutup kaldırılmamalı, ele kendisinin tırmanması beklenmelidir. Direkt güneş ışığı veya parlak ışıktan hoşlanmazlar. Agresif olduklarında kulaklarını kısıp geriye yatırırlar. Özellikle kafesleri içindeyken daha saldırgan olabilirler. Kafes sahiplenme içgüdüsü dişilerde çok daha güçlüdür.

Kış aylarında bulundukları ortamın sıcaklığı 4.5 C nin altına düştüğü ve yeterli besin alamadıkları zaman kış uykusuna yatabilirler. Bu durumda metabolizmaları yavaşlar ve kıvrılmış pozisyonda yatarlar. Vücutları sertleşir, solunum hızı ve kalp atışları yavaşlar. Bu durum 2-3 gün sürer ve bu zaman dilimi içinde ölmüş zannedilebilirler. Eğer optimum sıcaklık, nem, aydınlık ve beslenme şartları sağlanırsa kış uykusu görülmez. Kış uykusundan çıkarmak için ise yavaş yavaş ısıtmak gerekir.

Bakım ve Beslenme

Eve yeni gelen bir yavru için öncelikle uygun bir kafes hazırlanmalıdır. Bunun için en uygun malzemeler sert plastik ,galvanize demir veya paslanmaz çeliktir. Bu kafeslerde altlık olarak bol miktarda yumuşak saman ya da talaş kullanılmalı ve bunlar haftalık olarak değiştirilmelidir. Kafeslerde sıcaklık 10 C ,nispi nem % 40-45 ve aydınlık süresi 14 saat olmalıdır. Su şişesi için plastik veya cam uygun değildir, en uygunu metal biberonlulardır.

Egzersiz tekerlekleri hamsterı aktif tutmak açısından önemlidir çünkü inaktif olan hamsterlarda kafes felçleri görülebilir.

Hamsterlar omnivor(otçul) hayvanlardır. En iyi besleme ticari pelet yemlerle yapılır. Günlük olarak ortalama 10 gr. yem yeterlidir. Suları her zaman taze tutulmalıdır. Günlük su ihtiyaçları 8-10 ml. kadardır. Fazla besleme yapılarak yağlandırılmamalıdırlar. Avurtlarına zarar vermemek için yulaf.. vb yiyecekler bütün halde verilmemelidir.

 

LİNKLER :

YOUTUBE :

Hamster Anne ve Yavruları 1-30 günler :

Yazar Hakkında

LuckyPet info

Lucky Pet Veteriner Polikliniği Enformasyon Bölümü

Henüz Yorum Yok

İlginizi Çekebilir

PRP Tedavisi (Platelet Rich Plasma)

Kedi ve köpeklerde PRP (Platelet Rich Plasma – Trombositten Zengin Plazma) tedavisi, son yıllarda veteriner tıbbında popülerlik kazanan yenilikçi bir yöntemdir. PRP, hasarlı dokuların iyileşme ...