Dövüşçü Siyam Balıkları – BETTA

0

Güneydoğu Asya’nın tatlı su ortamlarında toplam 73 tür Betta yaşar ve bu çeşitlerin tümü Osphronemidae ailesine aittir. Ancak çoğu insanın aşina olduğu tür Betta splendens’tir . Bu Betta’lar, Tayland’daki (eski adıyla Siam) Mekong ve Chao Phraya nehir havzalarından kaynaklanmaktadır. Balıklar, bataklıklar, taşkın ovalar ve pirinç tarlaları gibi sığ, neredeyse durgun sularda yaşarlar. Vahşi doğada, hayvanlar suya düşen böceklerin yanı sıra küçük kabuklular, sivrisinek larvaları ve diğer su eklembacaklılarını yer.

Tayland’da insanlar Betta balıklarına ” Pla-kat” diyorlar , bu “balıklarla savaşmak” anlamına geliyor. Erkek Bettalar, agresif bir şekilde solungaçlarını genişleten ve çok yaklaşan diğer erkeklerin (hatta dişilerin) yüzgeçlerini kıstıran dövüşçülerdir. Aynı zamanda bu balıklar, eşlerini çekmek, semenderler, kediler ve daha büyük balıklar gibi yırtıcıları uzaklaştırmak için yüzgeçlerini açıp kapatırlar.

Betta’lar genellikle 6-8 cm boyutlarındadır ve ortalama olarak 2 yıl yaşarlar. Yabani Siyam dövüş balıkları doğal ortamlarında donuk yeşil bir renge ve kısa yüzgeçlere sahiptir; ancak seçici yetiştirme sonucu yüzgeçleri uzayarak çok çesitli renklerde harika türleri üretilmiştir.

Labirent organları sayesinde bu balıklar, havadaki serbest oksijeni solunum için kullanabilirler. Ve bu sayede az oksijenli, bulanık, kirli sularda bile yaşamlarını sürdürebilirler. Diğer çoğu akvaryum balığında bu şekilde bir solunum sistemi gelişmediği için oksijensiz suda çabucak ölürler.

Dövüşçü Siyam Balık Betta

Dövüşçü Siyam Balık – BETTA

Üreme ve Çiftleşme Ritüelleri

Erkek Siyam Balıklarının kur yapma tarzları biraz farklı ve bazen de saldırgan olabilmektedir. Bir erkek köpüğü ile başlar. Yüzeyde bir miktar hava yutar ve ardından su yüzeyinde bulunan mukus kaplı baloncukları üfler. Erkek bunu kalın bir baloncuk yuvası oluşana kadar saatlerce yapar. Sonra bir dişinin peşine düşer. Erkek ilk başta bir dişiyi kibarca yuvanın altına çekmeye çalışır, yüzgeçlerini parlatır ve solungaçlarını genişletir. Fakat eğer tepki vermiyorsa veya işbirliği yapmıyorsa, kuyruğunu ve yüzgeçlerini kıstırarak şiddet uygulayabilir. Dişi nihayet çiftleşmeye kandırıldığında, erkeği kabul etmeye hazır olduğunda, erkek dans eder, dişiyi döndürür ve yanlarını dürtükler. Erkek sonunda dişinin etrafına yüzgeci ile sarılır, onu ters çevirir ve yumurtalarını döller. Sonra dişi, trans halindeymiş gibi, karnını yukarıda tutarak asılı kalır ve her seferinde genellikle üç ila yedi olmak üzere birkaç döllenmiş yumurta bırakır. Erkek, yumurtaları yakalar ve onları kabarcık yuvasına bağlamadan önce mukusla kaplar.

Erkek ve dişi, yüzlerce yumurta üretene kadar bu dansı onlarca kez yaparlar. Çiftleşme ritüelleri bittiğinde, erkek agresif bir şekilde dişiyi uzaklaştırır ve kabarcık yuvasını yumurtalar çatlayana kadar korur. Yavrular yumurtadan çıktıktan 24-48 saat sonra sarı keseleri yok olur. Balık yavruları serbestçe yüzmeye başladıktan sonra, kendi başlarına kalırlar. Yavrular yaklaşık beş ay sonra cinsel olarak olgunlaşırlar.

Hadi bu güzel ritüeli izleyelim ;

LİNKLER : Dövüşçü Siyam Balık Betta

Çocuklar ve Akvaryum

YOUTUBE :

Betta’lar ne kadar yükseğe zıplayabilir

Betta Balığının 12 çeşidinin tanıtımı

 

Yazar Hakkında

LuckyPet info

Lucky Pet Veteriner Polikliniği Enformasyon Bölümü

Henüz Yorum Yok

İlginizi Çekebilir