Çocuklar ve Akvaryum

0

Çocukluk yıllarımızda  bir çoğumuzun evinde akvaryum olduğunu hatırlıyorum. Ben de ilk tecrübemi  70’li yıllarda fanus içinde siyah bir Japon balığına bakarak edinmiştim. 80’li yıllarda bilgimi ve tecrübemi arttırarak evin bir odasını işgal etmiş ve 27 akvaryumluk bir dünya yaratmıştım kendime.
O zamanlar yarattığım  su dünyasının gerçek yaşam simulatörü olduğunun farkına kısa bir süre önce vardığımda, amatörce edindiğim bu tecrübenin  şimdiki yaşamıma olumlu yönde katkılarını görmeye başladım.

Bana göre akvaryumlar 8 yaş üzeri çocuklar için tam bir yaşamı kurgulama ve ekolojik dengeyi algılama simulatörüdür.  Çocuklarımız bizler gibi bu tecrübeyi yaşarken empati kurabilir ; yaşamakta olan bir canlının bizler gibi doğal bir çevreye ihtiyacı olduğunu, çevresindeki canlı ve cansız ortamla etkileşim içinde olduğunu, yaşamak için besinsel ihtiyaçlarının olduğunu, acı çekebildiklerini , uygun şartlarda  çoğalabildiklerini gözlemleyerek yaşam hakkında bir çok bilgiye sahip olurlar. En önemlisi yaşama  saygıyı öğrenirler.  Oluşan yaşama saygı duygusu onlarda sorumluluk hissini oluşturur. Bu sorumluluk hissi oluştuğunda çocuğunuz özel derslerle verilemeyecek donanımlara sahip olacaktır.

Çocuğunuz akvaryumunu oluşturmak için edindiği temel bilgilerin üzerine daha bir çok bilgiye ulaşmaya başlayacaktır.  Bir süre sonra balıklarına daha iyi bir yaşam kalitesi sunabilmek için suyun kimyasının önemini kavrayacak daha sonrasında fizik ve biyolojinin temellerini zorlayacaktır. Canlıların yaşamında oksijenin, ışığın önemini  fark ederek akvaryumundaki yeşil bitkiler için fotosentezin ne anlama geldiğini, yarattığı ekolojik dünyadaki türlerin birbirleriyle olan ilişkilerini gözlemleyerek öğrenecektir.

AKVARYUM SEÇİMİ ve KURULMASI

Doğa tüm canlılar için en büyük  öğreti  yeridir. Özellikle yeni nesil çocukların doğayla ilgili deneyimlerden uzak kaldığını görmekteyiz.  Doğanın ufak bir bölümünün evinizde kurgulanmasına izin vermeden önce çocuğunuza tecrübelerinizi ve bilgiye ulaşabileceği kaynakları sunun. Yani ona bir akvaryum almadan önce temel bilgilerinizi paylaşın ve bir kitap alarak  ilgiyi uyandırın. Yeterli bilgi donanımına sahip olduğunu düşündüğünüzde 50 litreden ufak olmayan bir akvaryum alın. Başlangıçta 50 litrelik bir akvaryum düşündüğünüzden büyük olabilir. Daha ufak hacimli alanlarda balıklarınızın sağlığı için uygun  yaşam şartları sağlamanın daha zor olduğunu bilmenizi isterim.  Özellikle fanus gibi ufak ortamlarda balık beslenmesi uygun değildir.

Bilinçli ebeveynler olarak sorumluluğunu aldığı bir canlının hayatına  önem vermesi gerektiğini, kaliteli yaşam  sunması gerektiğini  başlangıçta akvaryum seçiminizle göstermelisiniz . Akvaryum seçiminden sonra balıklar için sağlıklı yaşam şartlarını yaratacak sistemin kurulması gerekir.  Akvaryumunuzun hacmine uygun filtre, ısıtıcı ve bitki örtüsüne uygun ışık kaynağını seçerek bunları siz yerleştirin. Elektrik sistemiyle ilgili emniyet kontrollerinizi yapın. Cansız materyalleri yerleştirmesinde yardımcı olun. Gerekli dizayn yapılırken balıkların yaşam alanlarını daraltmamaya özen gösterilmelidir.

Akvaryum kurulumu sabır ister. Çocuğunuzun bu sabrı gösterebilmesi için kurulum işlemlerini bilgilendirirken eğlendirecek hale getirmelisiniz.  Akvaryuma su verildikten sonra sistem çalıştırmalı ve birkaç gün su kimyasının, ortam ısısının yaşam şartlarına uygun hale gelmesi beklenmelidir.

Uygun yaşam şartları sağlandıktan sonra bitki örtüsünü zengin tutmanızı tavsiye ederim. Bizim dünyamızda olduğu gibi bitki örtüsü ne kadar zenginse ortam o kadar sağlıklı olacaktır. Balık seçiminde özen göstermeli, birbiriyle uyumlu ve başlangıçta bakımı kolay türler seçilmelidir.

Canlı ve cansız ortamın birleşmesiyle oluşan ekolojik sistemin düğmesine bastıktan sonra uzanıp sırtınıza yaslanın ve  kontrol mekanizması olarak çocuğunuzdaki  olumlu gelişimlerin keyfini çıkarın.

 

 

LİNKLER :

Kavgacı Siyam Balıkları

YOUTUBE :

 

Yazar Hakkında

Kurtcebe KARA

Lucky Pet Veteriner Polikliniği"nde Veteriner Hekimi. PROFESYONEL HİZMET ALANLARI : Kedi - Köpek - Kanatlı - Balık - Egzotik Dostlarımızın Hastalıklarının Teşhisi, Tedavisi ve Bakımı

Henüz Yorum Yok

İlginizi Çekebilir