Evcil Hayvanlarda Güvenli Anestezi Kılavuzu

0

Bazı prosedürlerin evcil hayvanınız anestezi altındayken yapılması gerekir (örneğin: diş hekimliği, ameliyat ve bazı teşhis amaçlı görüntülemeler). Evcil hayvanlarımızın acı hissetmesini mümkün olduğunca istemeyiz ve hareket etmemeleri önemlidir çünkü bu işlemler sırasında hassasiyet gereklidir ve hareket komplikasyonlara yol açabilir. Çoğu sağlıklı evcil hayvan, hatta yaşlı olanlar bile, anesteziyle ilgili herhangi bir sorun yaşamaz ve genel olarak riskler, anestezinin kendisinden çok, yapılan işlemle ve evcil hayvanınızın genel sağlığıyla daha yakından ilgilidir. Çoğumuz, kendimiz anesteziye alınma konusunda endişeli olduğumuz için, evcil hayvanımızın anestezi alması konusunda endişelenmeniz anlaşılabilir.

Evcil Hayvanlarda Anestezi Neden Gereklidir?

Basitçe söylemek gerekirse; anestezi, özel ilaçların uygulanmasıyla elde edilen, geçici ve kontrollü bilinç kaybı durumu olarak tanımlanır. Veteriner hekimliğinde anestezi, evcil hayvanın ağrısını ve kaygısını kontrol altına almak, güvenli ve kontrollü bir cerrahi ortam sağlamak için kullanılır.

Ağrı yönetimi : Ameliyat, evcil hayvanınıza anestezi yapılmadığı takdirde çok acı verici bir deneyim olur. Anestezi ilaçları, işlem sırasında ağrının farkında olmadıkları anlamına gelir ve ameliyat sonrası ağrıları en aza indirilir.

Cerrahi hassasiyet : Anestezi, evcil hayvanınızın sabit ve doğru pozisyonda kalmasını sağlar, böylece cerrah prosedürü daha doğru ve hassas bir şekilde ve daha hızlı tamamlayabilir.

Peki Anestezi Sırasında Evcil Hayvanlarınızı Bekleyen Anestezi Riskleri Nelerdir?

Anestezi son derece güvenlidir ve çoğu sağlıklı evcil hayvan için minimum risk oluşturur. Son araştırmalar, ortalama olarak 1.000 köpekten 2’sinden azının ve 1.000 kediden 3’ünün anesteziye bağlı ölüm yaşadığını göstermiştir. Anestezi gerektiren herhangi bir ameliyattan önce veteriner hekimlerimiz, evcil hayvanınızın bireysel risklerini tartışacak ve aşağıdaki faktörlere dayalı olarak özelleştirilmiş bir protokol oluşturacaktır:

Yaş : Yaşlı ve genç evcil hayvanlar en fazla risk taşıyan gruptadır. Yaşla birlikte ortaya çıkan doğal fizyolojik bozulma, yaşlı bir evcil hayvanın anestezi riskini artırabilir. Yavru kedi ve köpekler de daha yüksek risk altındadır.

Irk : Bazı ırklar anesteziye daha duyarlıdır; örneğin:

Brakiosefalik ırklar: Bulldog, Pug ve Boston teriyeri gibi brakiosefalik ırkların dar hava yolları özel sorunlar oluşturabilir.

Boyut : Küçük ırkların ameliyat sırasında entübe edilmesi ve izlenmesi daha zor olabilir ve hipotermiye daha duyarlıdırlar.

Kilo : Aşırı kilolu bir evcil hayvanın kalbi ve akciğerleri daha fazla çalışmak zorunda kalır ve bu da komplikasyonlara yol açabilir.

Sağlık : Kalp, akciğer, metabolizma, böbrek veya karaciğer hastalıkları gibi altta yatan bir sağlık sorunu olan evcil hayvanlarda anestezi komplikasyonlarının riskini arttırabilir.

Evcil Hayvanlarınız İçin Anestezi Öncesi Test/Tahlil Neden Gereklidir?

Evcil hayvanınızın güvenliği bizim önceliğimizdir; bu nedenle, anestezi için yeterince sağlıklı olduklarından emin olmak ve ideal anestezi protokolünü formüle etmede bize rehberlik etmesi için herhangi bir anestezi prosedüründen önce evcil hayvanınızın sağlığını kapsamlı bir şekilde değerlendiriyoruz. Anestezi öncesi testler şunları içerebilir:

Fiziksel muayene : Evcil hayvanınızın sağlık durumunun iyi olduğundan emin olmak için vücut sıcaklığının, kalp atış hızının ve ritminin, akciğerlerinin ve mukozalarının değerlendirilmesini içerir.

Kan kimyası (Biyokimya) testi : Biyokimya testi, evcil hayvanınızın organ sistemlerinin sağlığı ve işlevi ile sıvı dengesi hakkında bilgi sağlar.

Tam kan sayımı (Hemogram) : Anemi, bağışıklık gücü, enfeksiyon ve kanın pıhtılaşma yetenekleri gibi durumları tespit edebilir ve stres düzeyini değerlendirebilir.

Pıhtılaşma testi : Genetik, ilaçlar ve toksinler kanın pıhtılaşmasını etkileyebilir, bu nedenle evcil hayvanınızın pıhtılaşma yeteneğini değerlendirmek için bazı durumlarda pıhtılaşma testi yapabiliriz.

Radyografi : Bazı durumlarda akciğerleri, kalbi ve diğer organları değerlendirebilmek için radyografi çekmek gerekli olabilir.

İdrar tahlili : İdrar testi, evcil hayvanınızın böbreklerinin idrarı ne kadar iyi konsantre edebildiğini değerlendirir ve protein kaybını, idrar yolu enfeksiyonlarını veya anormalliklerini tespit eder.

Evcil Hayvanları Anesteziye Almak İçin Hangi Adımlar Atılıyor?

Veteriner hekimlerimiz, evcil hayvanlara ameliyat öncesinde, sırasında ve sonrasında güvenli anestezi sağlamak için şu adımları takip etmektedir:

Anestezi öncesi sakinleştirici/sedatif – Evcil hayvanınıza stresi azaltmak için anestezi öncesi bir sakinleştirici verilecektir.

İntravenöz (IV) kateter (Damar yolu) / Endotrakeal Tüp – Evcil hayvanınıza paranteral sıvıları (Serum) ve ilaçları uygulamak için bir IV kateter yerleştirilecek ve gerekli durumlarda nefes almalarına yardımcı olmak için entübasyon uygulanacaktır.

Sürekli izleme/Monitörizasyon – Evcil hayvanınızın güvenliğini ve rahatlığını sağlamak, herhangi bir değişiklik olması durumunda müdahale edebilmek için anestezi altındayken yakından izlenecektir.

Anestezi uygulaması – Evcil hayvanınızın anestezisi IV sedatif infüzyonu, gaz inhalasyonu veya bunların kombinasyonu ile sağlanabilir. Güvenli anestezi uygulaması gereğince tek başına katı anestezik uygulaması tercih edilmemektedir.

Anestezi Sırasında Neler Oluyor?

Evcil hayvanınız anestezi altındayken, sizlerin anestezi alması durumunda alacağınıza benzer bir izleme ve bakım altında olacaktır. Bu, evcil hayvanınızın dolaşımını ve kan basıncını desteklemek için intravenöz sıvıları ve/veya ilaçları; anestezik gazı iletmek ve evcil hayvanınızın akciğerlerine oksijen sağlamak için evcil hayvanınızın trakeasına (nefes borusu) yerleştirilen endotrakeal tüpleri; evcil hayvanınızın kanındaki oksijeni ölçmek için pulse oksimetreyi; kan basıncının izlenmesini; hipotermiyi (düşük vücut ısısı) önlemek için vücut ısısının izlenmesi ve ısıtıcı önlemleri (ısıtılabilen operasyon masaları ve/veya ısıtıcı ekipmanlar) ve evcil hayvanınızın kalbini izlemek için elektrokardiyografi (EKG)’yi içerebilir.

Anestezi Sonrasında Neler Oluyor?

İşlemden sonra evcil hayvanınız sessiz ve sıcak bir yere yerleştirilecek ve bir ekip üyesi, güvenli ve rahat bir şekilde uyanmasını sağlamak için evcil hayvanınızın bilinci tamamen açılana kadar yakınlarda kalacaktır. Evcil hayvanınız 12 ila 24 saat boyunca biraz sersemlemiş görünebilir, ancak sersemlik ve kabızlık gibi anestezi etkileri 24 ila 48 saat içinde azalacaktır.  Prosedüre ve evcil hayvanınızın tıbbi durumuna bağlı olarak, günün ilerleyen saatlerinde (anesteziden yeterince uyandıktan sonra) eve gönderilebilir veya klinikte kalması gerekebilir. Evcil hayvanınız taburcu edilmeden önce, veteriner hekim ekibimiz ameliyat sonrası net talimatlar verecek, varsa gerekli ilaçları açıklayacak ve tüm sorularınızı yanıtlayacaktır.

Evcil Hayvanınızın Anestezi Riskini Azaltmak İçin Neler Yapabilirsiniz?

  • Evcil hayvanınızın sedasyona veya anesteziye reaksiyon gösterip göstermediğini ve daha öncesinde başka bir anestezi gerektiren prosedüre girip girmediğini veteriner hekiminize bildirin.
  • Veteriner hekiminizin, evcil hayvanınızın aldığı tüm ilaçlar ve takviyelerden (reçetesiz ürünler dahil) haberdar olduğundan emin olun.
  • Düzenli koruyucu bakımla evcil hayvanınızı sağlıklı tutun.
  • Evcil hayvanınızı sağlıklı bir kiloda tutun.
  • Mümkün olduğunca evcil hayvanınızın yaralanmasını önlemek için gerekli önlemleri alın (anestezi gerektirebilecek acil durumlardan kaçının).
  • Anesteziden önce, özellikle yiyecek ve/veya suyun kesilmesiyle ilgili olarak veteriner hekiminizin talimatlarına uyun.
  • Anesteziden önce evcil hayvanınıza vermeniz veya vermemeniz gereken ilaçlarla ilgili olarak veteriner hekiminizin talimatlarını izleyin.

 

Bu Evcil Hayvanlarda Güvenli Anestezi Kılavuzunun, evcil hayvanınız için anestezi konusunda kafanızı rahatlatmaya yardımcı olacağını umuyoruz. Elbette hâlâ sorularınız veya endişeleriniz varsa konuyla ilgili Lucky Pet Veteriner Polikliniği ile iletişime geçmekten çekinmeyin.

 

   Ayşe Gökçen SOLAK
Uzman Veteriner Hekimi

Yazar Hakkında

Ayşe Gökçen SOLAK

Lucky Pet Veteriner Polikliniğinde Uzman Veteriner Hekimi

Henüz Yorum Yok

İlginizi Çekebilir

Kuşlarda Gaga ve Ayak Akarları

Gaga akarları, özellikle kuşlarda görülen ve gaga, ayak, ve tüylerde enfeksiyonlara yol açabilen parazitik akarlardır. En yaygın türlerden biri olan Knemidokoptes pilae, özellikle papağanlar ve ...