Özellikle sıcak ve ılıman iklimlerde Microsporum canis, Microsporum felis, Trichophyton mentagrophytes, Microsporum gypseum etkenlerinin deride meydana getirdiği kıl dökülmesi ve kepeklenmeyle karakterize enfeksiyonlar mantar enfeksiyonu olarak bilinir.
Microsporium etkenleri agresif mantar enfeksiyonlarına neden olur. Bağışıklık sistemi düşük olduğunda, hijyen kurallarına uyulmadığında insanlarda da ( Zoonoz ) enfeksiyon oluşturabilirler.
Mantar etkenlerinin sporları sağlıklı deri florasında bulunurlar. Deri bütünlüğünün bozulması ( yaralanma ) yada bağışıklık sisteminin baskılanması ( viral ve bakteriyel enfeksiyonlar) durumları mantar enfeksiyonu için uygun koşullar yaratır.
Her ırk ve cinsiyetteki kedilerde ve köpeklerde görülebilir. Ancak uzun tüylü kediler daha duyarlıdır. Klinik bulgular ise daha çok genç hayvanlarda görülür.
Etkenler tüy, tırnak ve derinin keratinize katmanlarında (str.corneum) ürerler. Lezyonlar daha çok baş, kulak, karın altı ve ekstremitelerde görülür.
Mantar Enfeksiyonlarında ;
Akut dönemde kaşıntı,
Kıl yapısının zayıflığı ve kıllarda dökülme,
Deride benek veya disk şeklinde dairesel açıklıklar,
Mantar disklerinin oluştuğu bölgelerde kızarıklık ve kepeklenme, ilerleyen dönemlerde kızarıklık ortadan kalkar. Sadece dairesel açıklıklar ve kepeklenme kalır.
Bağışıklık sistemini baskılayan stres ( yavruların anneden erken ayrılması ), ilaç kullanımı ( kortikosteroidler ve antibiyotikler), hastalık ( viral enf., bakteriyel enf. ) gibi durumlar, güneşten yoksun ortamda barındırma, bakım ve traş malzemeleriyle bulaştırma, ev hayvanlarında temizlikten sonra pati ve karın altının nemli kalması mantar enfeksiyonunu meydana getiren önemli risk faktörleridir.
Risk faktörlerini göz önünde bulundurarak alınacak koruyucu önlemlerle mantar enfeksiyonlarının oluşumu engellenebilir. Dostlarımız Veteriner Hekiminizin uygulayacağı koruyucu ve tedavi edici mantar aşılarıyla da bu enfeksiyondan korunabilmektedir.
Henüz Yorum Yok