Annesiz Yavru Kedilerin Bakımı

0

Kediler mevsime bağlı poliöstrik canlılar oldukları için bahar aylarının gelmesiyle doğum mevsimi başlar. Bu günlerde yeni doğan yavru kedilerin sayılarında artış görülür. Doğum yapan anne kedilerin yavrularına bakamaması, ya da anne kedilerin çeşitli sebeplere bağlı ölümleri sonucunda çok sayıda yeni doğan yavru, hayatlarının başlangıcında annesiz kalabilmektedir.

Öncelikle çevrenizde annesiz olarak gördüğünüz yavruları iyi gözlemlemenizi rica etmekteyim. Bazı anneler mama arayışında oldukları için yavrularını yalnız bırakabiliyorlar. Bu yüzden, her annesiz gördüğünüz yavru kediyi hemen almamanız iyi olacaktır. Annesinin olmadığına emin olduğunuz bir yavru gördüğünüzde ise ilk olarak bir veteriner kliniğine götürmeniz gerekmektedir. Sağlık kontrolünden geçen yavrunun bundan sonraki hayata tutunma süreci sizlerin de yardımı ile daha kolay olacaktır. Bu süreçte bizler de sizlere olabildiğince destek vermekteyiz.

Yavru Kedilerin Bakımı

Yavru kediler ilk ayına kadar vücut ısılarını regüle edemezler. Vücut ısılarını korumada annenin vücut ısısından faydalanırlar veya yavrular bir araya gelerek ısılarını muhafaza etmeye çalışırlar. Anneden ayrı kaldıklarında vücut ısıları hızla düşerek  hipotermiye girebilirler. Vücut ısısı düşmüş hareketleri yavaşlamış  annesiz bir yavru bulduğunuzda ilk olarak onu yün veya polar içine alarak avucunuzla masaj yapmalısınız. Friksiyon hareketinin yapılması kan dolaşımını arttıracağından dolayı vücut ısısını yükseltir. Yavruyu elinizden bırakacağınız zaman ise altına sıcak su torbası ve polar koymanız, vücut ısısının düşmemesini sağlamanız için yeterli olacaktır. Aynı zamanda bir polar üzerinde yatıyor olması da onu annesinin güvenli kollarındaymış gibi hissettirecektir.

1.HAFTA  ( 0-7 gün )

0-7 günlük olan yavrular,  veteriner kliniklerinden veya petshoplardan rahatça temin edebileceğiniz anne sütüne en yakın değerlere sahip hazır süt tozlarıyla ( Kitty Milk vb.) beslenmelidir. Besleme yapılırken enjektör ya da farklı bir materyal kullanılmaması gerekir. Besleme için en uygun olan materyal biberondur. Süt tozunun sulandırılma oranı çok önemlidir. Alınan süt tozunun markasına göre farklılık gösteren süt tozu-su karışımının oranları ambalajın arkasında yazıyor olacaktır. Doğru oranlarla hazırlanmış, vücut ısısında ( bileğe damlatılarak  bakılabilir ) olan sütü, bu dönemdeki yavruya 2-3 saatte bir içirmeniz gerekir.

Besleme Pozisyonu : sırt üstü yatırılıp besleme yapılan yavrularda mamanın akciğerlere kaçma ihtimali yüksek olduğundan dolayı yavru yere paralel bir şekilde elde karın üstü tutularak beslenmelidir.

Anne kediler süt içmeyi bitiren yavrularının popolarını yalayarak idrar ve dışkılamayı tembihlerler ve yavruların tuvalet temizliklerini de yaparlar. Annesiz olan yavrumuzda bu görev bizlere düşmektedir. Bir pamuğu ıslatarak yavrunun poposuna hafif dokunuşlarla hemen idrar ve dışkı yaptığını göreceksiniz. Bu uygulamayı her biberonla süt verdikten sonra mutlaka yapmalısınız.

2.HAFTA ( 7-14 gün)

7-9. günlerde yavrunun gözleri açılmaya başlar. Gözler açılırken şeffaf akıntı görmeniz normaldir. Eğer gözler hala açılmamış ya da yoğun akıntı veya sarı-yeşil akıntı fark edilirse veteriner hekiminize göstermeniz önemlidir.

Yavruları ikinci haftalarında 3-4 saatte bir beslemeye başlayabilirsiniz. Bu zaman aralığının sonunda 14-15. günlerde artık yavrunun kulakları da duymaya başlayacaktır.

3.HAFTA ( 14-21 gün )

Yavru yaşamının 3.haftasına geldiğinde motor gelişimi başlayacak ve hareketlenecektir. Bu dönemde besleme aralığı 4-5 saatte bire çıkacaktır. Yavru bu düzene alıştığı sırada beslenme saatini de kendi ayarlayabilecek konuma gelecektir.

4.HAFTA ( 21-28 gün )

Yavrular 4.haftalarına girdiklerinde oldukça hareketlenirler. Öncelikle onlar için bir güvenlik alanı oluşturmanız gerekir. Bu haftalarda beslenme aralıkları 5-6 saatte bire çıkabilir.

30 günlük olduklarında yavrunun gelişimine dayalı olarak artık süt tozu yeterli olmayacağından dolayı (normal süreçte anne sütü de yeterli olamayacaktır), yavaşça yavru kediler için uygun ( Kitten ) mamalara geçiş sağlamalıyız. İlk 7 gün yavruya uygun olan konserve mama ile başlanabilir. 7 gün sonrası kuru mama ve yaş mama karışımıyla kuru mamaya alıştırma süresini başlatmak en doğru yöntemdir. Yaş ve kuru mama karışımını da 3-4 gün kadar sürdürdükten sonra artık kuru mamayı sade bir şekilde verebilirsiniz.

Bu sürece kadar yavruların beslenmesinde biberon ile sıvı gıdalar kullanıldığından dolayı yavrulara su takviyesi yapmak zorunlu değildi. Ancak yavrular kuru mama geçiş sürecinde artık suya da ihtiyaç duyacaktır. Yaş mamaların yüksek su oranına sahip olmasına rağmen, sizler biberon ile suya alıştırmak için yavruya destek verebilirsiniz. Kuru mamaya geçiş itibariyle mamanın yanına konulan su yavru kedi için yeterli olacak ve oradan su ihtiyacını karşılamayı kısa sürede öğrenecektir.

Yavrular yaklaşık 1-1,5 aylık dönemlerinde tuvalet alışkanlıklarını geliştirirler ve kum kabına alışarak dışkı ve idrarını kendi başına yapmaya başlarlar.

Bu süreçte sizlere başarılar diliyorum.

Sevgilerimle

Aslı DENİZ
Veteriner Teknisyeni

 

LİNKLER :

Aşılamanın Önemi ve Aşı Programları

Yazar Hakkında

Aslı DENİZ

Lucky Pet Veteriner Polikliniğinde Veteriner Teknisyeni

Henüz Yorum Yok

İlginizi Çekebilir