Kuduz Titrasyon Testi: Köpek ve Kediler İçin Türkiye’deki Prosedürler

0

Kuduz, özellikle kedi ve köpekler olmak üzere tüm sıcakkanlı hayvanlar için ciddi bir tehdit oluşturan, ölümcül bir hastalıktır. Bu nedenle, hayvanlarını yurtdışına çıkarmak isteyen pet sahipleri için Kuduz Titrasyon Testi büyük önem taşır. Türkiye’de bu test, hayvanların kuduz aşısına verdiği immün yanıtı ölçmek ve uluslararası seyahat standartlarına uygunluğunu belirlemek amacıyla yapılır.

Kuduz Titrasyon Testi Nedir?

Kuduz Titrasyon Testi, kuduz aşısının etkinliğini ölçen ve hayvanın kanında belirli bir antikor düzeyine ulaşıp ulaşmadığını belirleyen bir kan testidir. Uluslararası seyahatlerde, bu testin sonuçları genellikle hayvanın kuduz hastalığına karşı yeterli korumaya sahip olduğunu kanıtlamak için gereklidir.

Sağlık Karnesi ve Mikroçip

  1. Mikroçip Uygulaması Yapılmış olmalı
  2. Hayvanlar, kimlik belgesine (sağlık karnesi)
    sahip olmak zorundadırlar.
  3. Hayvanın kimliği; hayvan sahibinin adı, adresi
    ve hayvanın eşkâli ve sağlık bilgileri gibi
    ayrıntıları içermelidir.

Türkiye’deki Prosedürler

  1. Aşılama ve Bekleme Süresi: Hayvanınızı kuduz aşısı ile aşılamadan önce, veterinerinizle görüşün. Aşılama yapıldıktan sonra, genellikle test için önerilen bekleme süresi 21 gündür. Bu süre, aşının antikor üretimi için gerekli olduğu kabul edilen zamandır. Ancak ülkemizde kuduz aşısı yapıldıktan  en az 30 gün sonra Veteriner Hekim tarafından alınan kan serumu örneği, anti-kuduz antikor titrasyon testi için en geç 5 gün içerisinde Bakanlık tarafından onaylanmış laboratuvara gönderilir.
  2. Yetkili Veteriner Seçimi: Kuduz Titrasyon Testi Prosedürleri Ruhsatlı Veteriner Klinikleri tarafından yapılmaktadır. Testin yapılacağı laboratuvarın, Türkiye’deki Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ruhsatlı olması gerekmektedir.
  3. Kan Örneği Alma: Test için gerekli kan örneği, yetkili bir veteriner hekim tarafından alınır, KEPKUR sitemine girilir. Alınan kan örneği, özel koşullar altında saklanarak testin yapılacağı laboratuvara gönderilir. (Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü). Kan alım tarihi mikroçip uygulama tarihinden önce bir tarih olamaz.
  4. Test Sonucu ve Geçerlilik Süresi: Kuduz Titrasyon Testi sonucu, genellikle kan örneğinin laboratuvara ulaşmasından itibaren birkaç hafta içinde alınır. Test sonucu, hayvanın kanında 0.5 IU/ml veya üzeri bir antikor seviyesi olduğunu göstermelidir. Bu seviye, hayvanın yeterli düzeyde koruma sağladığını ve uluslararası seyahat için uygun olduğunu kanıtlar.Kuduz titrasyon testi sonucu geldikten sonra, Avrupa Birliği Ülkelerine rapor tarihinden 90 gün sonra çıkış yapılabilmektedir. Test sonucunun geçerlilik süresi, çoğu ülke tarafından 1 yıl olarak kabul edilmektedir. Aşılama protokolüne uygun şekilde; ara vermeksizin ve düzenli aşılamaya devam edildiği sürece kuduz serolojik test
    raporu ( FAVN Test ) pet hayvanının yaşamı boyunca geçerli olmaktadır.
  5. Seyahat Öncesi Kontrol: Seyahat edeceğiniz ülkenin güncel giriş koşullarını ve gerekliliklerini önceden kontrol edin. Bazı ülkeler, kuduz titrasyon testi sonuçlarının seyahatten bir süre önce alınmasını şart koşabilir. Her zaman ülkelerdeki güncel bilgilere hakim olmak için Konsolosluklarından bilgi almanızı tavsiye ederiz.
  6. Tarım İlçe Müdürlüğünden : Yolculuğa çıkmadan önce Uluslararası Sağlık Sertifikasının alınması ve Menşei Şahadetnamesi adı verilen çıkış belgenizi almak için bağlı olduğunuz ilçenin Tarım İlçe Müdürlüğüne dostumuzu belgeleriyle birlikte götürmeniz gerekmektedir.
  7. Hava Yolu Firmalarının Uyguladığı Prosedürler Hakkında :

Bu belgeler dışında Hava Yolu ile seyahat edecek dostumuz için firmalarca istenebilecek değişiklikler söz konusudur :

  • Veterinerinizden en geç 2 gün içerisinde alınmış olan seyahate uygun Sağlık Raporu,
  • Resmi Pasaport’un arka sayfasında bulunan Seyahat Bilgileri kısmına tarih, Veteriner Hekim Kaşesi ve imzası,
  • Kabinde veya kargoda seyahat edebileceğine dair kilo bilgisi,
  • Kabinde seyahat edecek kiloya uygunsa biletinizle beraber dostunuz için yapacağınız rezervasyon bilgileridir.

Tüm bu bilgiler seyahat edilecek şirketin internet sitelerinde ayrıntıları ile bulunmaktadır.

Yine internetten bulabileceğiniz Pet Nakil Şirketleri tüm bu düzenlemeleri sizin için yapmaktadır. Kargo yolu ile taşınacak hayvanlar için kullanılacak kargo şirketinin Türkiye’de kayıtlı ve hayvan taşımaya izinli bir şirket olmalıdır. Şirkete ait izin belgelerinin bir örneği alınarak başvuru dosyasına eklenir.

 

Kuduz Titrasyon Testi, hem pet sahipleri hem de hayvanların sağlığı için büyük önem taşır. Bu prosedürler, hayvanınızın yurtdışına seyahat edebilmesi için gereken sağlık standartlarını karşılamasını sağlar. Önceden iyi bir planlama ve yetkili veteriner hekimlerle işbirliği içinde hareket etmek, süreci kolaylaştırır.

Polikliniğimizde Kuduz Titrasyon Testi Prosedürleri Uygulanmaktadır. Randevu almak için

 

LİNKLER : 

Petlerle Yurtdışına Yolculuk Prosedürleri

Resmi Gazete : Yönetmelik

Yazar Hakkında

LuckyPet info

Lucky Pet Veteriner Polikliniği Enformasyon Bölümü

Henüz Yorum Yok

İlginizi Çekebilir