Tıpkı bizler gibi, ailemizin küçük birer bireyleri haline gelen sevimli dostlarımızın da ağız bakımı çok önemlidir. Sağlıklı bir ağız, diş ve diş etleri; sağlıklı sindirim sistemi demektir. Çünkü sindirim ağızdan başlar.
Doğru bakım yapılmadığı takdirde bazen bir yaşını doldurmamış olan kedi ve köpeklerde bile diş yüzeylerinde bakteriyel plak oluşumu başlıyor. Müdahale edilmediğinde kısa sürede o bakteri plaklarının üzerlerini calculus dediğimiz diş taşları kaplıyor. Diş görünümünde olan bu taşların hepsi aslında milyonlarca bakteriden oluşmuştur. Zamanla diş etlerini de iterek kan damarından zengin bir dokuya sahip ağız mukozasından damarlar yoluyla sistemik kan dolaşımına geçerek kalp, karaciğer ve böbrek üzerinde olumsuz etkilerini gösteriyorlar. Bu durumda önlemek, korumak siz hasta sahiplerimiz ve kontrol sağlamak biz veteriner hekimlere düşmektedir.
Diş fırçalama bakımın, en önemli ve ilk yapılması gereken olmazsa olmaz basamağıdır. Dostlarımıza bunu kolaylıkla alıştırarak başlayabilirsiniz. Öncelikle ağızlarında elimizin dolaşmasına alışmaları gerekir. Tabi bazen ufak kazalara (ısırılmak gibi) sebep olsa da bir hafta gibi kısa bir sürede her gün elimizin ağzının içerisinde dolaşması, dostlarımızın hem oyun hem ilgi odaklı alışmalarını sağlayacaktır. Bazı kedicikler ve ufak ırk köpeklerin ağız yapıları küçük ve dar olduğundan büyük pet diş fırçaları ile yaralanmalara sebebiyet verebiliriz. Bu sebeple, bir gazlı bezi parmağımıza dolamak veya küçük parmak diş fırçalarından yardım almak avantaj sağlayacaktır. Bu bakıma alıştırdıktan sonra haftada üç kere bile yapmak hem diş yüzeylerinin üzerindeki plakların azalmasını sağlayacak hem de diş etlerinde kan dolaşımını hızlandırarak dokuları canlandıracaktır, aynı masaj gibi. Merak edilen diğer bir soru da diş macunu kullanma zorunluluğu. Eğer tadından rahatsız olmuyorsa, dostlarımız için pet macunlarından faydalanabilirsiniz. Profesyonel pet diş macunları içeriğinde hem koku gidermek hem de ağız florasını dengelemek amaçlı pek çok yardımcı madde bulunmaktadır. Ancak dostlarımız bu macunlardan hoşlanmadılarsa pek tabi macunsuz fırçalamak da yeterli olacaktır.
Diş fırçalama sırasında bazen savaşa dönen mücadeleler sonucu hem dostlarımız hem sahipleri oldukça yorulabildiği için ağız bakımında bir takım destek ürünlerde kullanabilirsiniz. Bu ürünler; mamalarına katılan tozlar ya da diş yüzeylerini ısırıldığında sıva gibi kaplayan kemik şeklinde ödüller ya da sularına konulan antiseptik solüsyonlardan oluşmaktadır.
Dostlarımız ile geçirdiğimiz ilk bebeklik dönemi çok keyiflidir. Bazen can acıtıcı olabilen bu dönemde süt dişleri kimi zaman mobilyalarımızı sakat bırakır, kimi zaman da ayak bileklerimiz ve ellerimiz gibi bize ait hareketli uzuvlarımızın çılgın diş kaşıma materyali haline gelmesine sebep olur. Nedeni gayet basit. Öncelikle oyun oynamayı ve silahlarını keşfetmeyi öğreniyorlar. Sonrasında 4 aylıkken ise süt dişlerini dökmeye ve kalıcı dişlerini çıkartmaya başlıyorlar. Bu dönemde hem dişlere zarar vermemek hem de bu diş çıkartma acısını bastırmak amaçlı çekiştirme oyunları oynayabilirsiniz. İpli top oyuncaklar bunun için çok uygundur. Köpeciklerde dikkat edilmesi gereken tek şey; alınan top oyuncakların tam çenenin büyüklüğüne uygun olması gerektiğidir. Çene açıklığından küçük oyuncaklar yutulmasına, büyük oyuncaklar ise çene kemiğinin gereksiz yanlış basış ve kapanışlarına sebep olmaktadır.
Dostlarımızın ortalama 6 aylıkken tamamladıkları diş değişim süreci sonrası ağız muayeneleri mutlaka veteriner hekimleri tarafından yapılmalıdır. Düşmemiş süt dişlerinin varlığı ciddi periodontal rahatsızlıkları ve erken yaşta diş kayıplarına ve sindirim sistemi problemlerine neden olmaktadır. Bu sebeple düşmemiş süt dişleri çekimi prosedürlerine girmeleri gerekmektedir.
Tüm dostlarımızla sağlıklı gülüşler dilerim..
Senem ATAMAN
Veteriner Hekimi
Henüz Yorum Yok