Pire aktivitesinin yoğun olduğu ilkbahar ve yaz aylarında pire salyasında bulunan antijene karşı derinin verdiği reaksiyonlar Pire Alerjik Dermatit (PAD) olarak bilinmektedir.
Ctenocephalides ailesinden olan pireleri dışarıyla bağlantılı olan ev hayvanları çevreden alırken evde yaşayan dostlarımıza bu pireleri dışarıdan bizler taşırız. Dış ortamdan getirdiğimiz bu pireler ev ortamında bizleri değil konakçı olarak dostlarımızı tercih ederler.
Dostlarımızın vücutların belirli bölgelerinde ( kuyruk sokumu, kasık, karın altı, baş ve boyun ) yoğunlaşan pireler ısırdıkları bu bölgelerde alerjik dermatit oluşturabilirler.
Her ırkta meydana gelebilir ancak atipik ırklar daha duyarlıdır. Ortalama 3-6 yaşlarındaki hayvanlar daha duyarlı olurlar. PAD 6 aylıktan küçük yavrularda daha nadiren görülebilmektedir.
Pire Allerjik Dermatit :
Şiddetli kaşıntı ve huzursuzluk,
Pirelerin ısırdıkları bölgelerde kızarıklık,
Kabuklu veya kabuksuz yaralar,
Bölgesel kıl dökülmesi ve deride renk değişikliği (hiperpigmentasyon)
Havaların ısınmaya başladığı bahar aylarında, sıcak geçen yaz aylarında Veteriner Hekiminizin önereceği yeni jenerasyon tabletler, damla ve sprey tarzında ilaçların uygulanmasıyla tedavi edici ve koruyucu önlemler alarak pirelerin evlerinizde üreme zinciri oluşturmasını engelleyebilirsiniz.
Koruyucu ilaçları uygulayan hasta sahiplerinin bir kısmı ilaç uyguladıkları halde kaşıntıların geçmediği şikayetiyle gelirler.
İlaç uygulaması sonrasında parazit enfestasyonu kesin olarak çözümlendiği halde kaşıntılar bir süre daha devam edebilmektedir. Çünkü antijenik yapıdaki pire salyası etkisini dostumuzun vücudunda 1 hafta boyunca korumaktadır.
Bu durumu genelde hasta sahiplerime şu şekilde ifade ederim ;
Sizleri sivrisinek ısırdığında, ısırdığı bölgedeki kızarıklık ve kaşıntı sineği öldürdüğünüzde hemen geçiyor mu?
Henüz Yorum Yok